Bezienswaardigheden in Praag

De hoofdstad van Tsjechië is wonderschoon en er valt veel te doen en ontdekken. De historische binnenstad staat zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Door de hele stad zijn er allerlei bezienswaardigheden en attracties om je dagen lang te vermaken tijdens je verblijf. We hebben hieronder de top 10 bezienswaardigheden van Praag opgesomd welke je zeker niet mag missen!

Top 10 bezienswaardigheden Praag

De Karelsbrug (Karlův most)

De Karelsbrug is een van de hotspots van Praag. Het is de oude brug uit de veertiende eeuw welke de Oude Stad verbind met de wijk Malá Strana. Het uitzicht vanaf de Karelsbrug is adembenemend: Je hebt een panorama uitzicht op de stad en de rivier de Vltava.

De Karelsbrug in Praag is één van de meest populaire hotspots in de stad
De Karelsbrug in Praag. Dé bezienswaardigheid van de stad.

Leuk weetje: Als je meer geluk in het leven wilt hebben raak dan het beeld van martelaar Johannes Nepomuk aan. Volgens de legende krijg je zo meer voorspoed in je leven.

De Praagse Burcht (Pražský hrad)

Vanuit zowat elk punt van de stad vang je er wel een glimp van op: De Praagse Burcht. Bij uitstek de grootste bezienswaardigheid van de stad.

In de negende eeuw werden de eerste delen van het gebouw al gebouwd. Door de eeuwen heen is dit bouwwerk uitgebreid maar ook aangepast. Vanwege de ligging op de heuvel is het bouwwerk vanuit alle delen van de stad goed zichtbaar.

In de burcht zelf staat de bekende kathedraal maar ook kleinere kerken en pleinen.

Tip: Ontvang korting of gratis entree bij verschillende bezienswaardigheden met de Prague Card.

Sint-Vitus Kathedraal (Katedrála sv Víta)

De Sint-Vituskathedraal is de beroemde kathedraal in de Praagse Burcht welke van mijlenver te zien is. In 1344 legde Keizer Karel IV de eerste steen en het heeft meer dan 600 jaar gekost om te bouwen. Kun je je dat voorstellen?

De kathedraal telt in totaal 3 torens:

  • Twee torens bij de ingang
  • Een toren aan de zuidzijde (99 meter hoog)

Het Oude Stadsplein (Staroměstskě námĕstí)

Het Oude Stadsplein van Praag is een van de grote hotspots. Neem de tijd om dit plein te bezoeken want.. zodra je dit plein bezoekt kom je ogen te kort.

Rondom dit plein staan gebouwen uit verschillende tijdperken, het is net een groot open lucht museum. Enkele gebouwen op dit plein welke je absoluut gezien moet hebben zijn:

  • Storch Huis (nr. 16)
  • Raadhuis van de Oude Stad
  • Týnkerk
  • Sint-Nicolaas kerk

Het grote plein is grotendeels autovrij en je vind hier veelal toeristische restaurants.

Het Nationaal Museum (Národní muzeum)

Het Nationale Museum van Tsjechie heeft een collectie van meer dan 14 miljoen stukken. In de collectie vind je onder andere:

Munten, archeologische voorwerpen en prehistorische voorwerpen.

Lees op deze pagina meer over dit museum.

Nationaal Theater (Národní divadlo)

Als iets in de Tsjechische en Praagse cultuur hoort is het wel toneel, opera en ballet. Het nationale theater uit 1881 is daarom bijzonder en écht cultuur.

Als je de kans hebt moet je hier zeker een bezoekje aan brengen.

Praags Gemeentehuis (Obecní dům)

Volgens velen is dit een van de mooiste gebouwen van de stad: Het gemeentehuis in de oude stad. Het is een populaire attractie voor toeristen, naast het gementehuis vind je hier ook:

  • Een café
  • Concertzaal
  • Diverse restaurants

Het Dansende Huis (Tančicí dům)

Het Dansende Huis in Praag is uniek: Het lijkt alsof het samengedraaid is. Het gebouw en de stijl wordt vergeleken met het dansende paar Fred Astaira en Ginger Rogers.

Bovenin het gebouw is een restaurant met panoramisch dakterras.

Petřin Uitkijktoren

In de wijk Malá Strana staat de Petřín uitkijktoren. Deze 60 meter hoge toren is geïnspireerd door de Eiffeltoren. Bovenin is een uitkijkplatform met een prachtig uitzicht over een deel van de stad.

Joodse wijk Josefov

In de Joodse wijk Josefov vind je volop geschiedenis. Vroeger was deze wijk overbevolkt omdat alle Joden destijds bij elkaar in één wijk werden gestopt.

Er zijn veel oude gebouwen afgebroken maar er staan nog steeds enkele indrukwekkende bezienswaardigheden. Hiervan is de Synagoge ‘Staronová synagoga’ de meest bekende en waardevolle, gevolgd door het Joodse museum.

In deze synagoge zie je veel eerbetoningen aan de rabbijn Jehoeda ben Betsalel Low. Deze rabbijn was erg belangrijk binnen het Joodse geloof.