Openbaar vervoer in Praag

Het openbaar vervoer netwerk in Praag is uitstekend. Er bestaan verschillende metro en tramlijnen aangevuld met een groot busnetwerk. De metro van Praag bestaat uit drie lijnen:

  1. De Groene lijn (A)
  2. De Gele lijn (B)
  3. De Groene lijn (C)

Iedere dag rijdt de metro van 05.00 in de ochtend tot 00.00 middernacht. Tijdens de spits rijdt er om de 2 a 3 minuten een metro. Tijdens het weekend is dit 5 a 10 minuten, je hebt dus altijd snel een metro.

Tram in Praag

Door de stad heen rijden er 20 verschillende tramlijnen, lijn 22 is de bekendste tramlijn. Hij maakt een rondje door de Oude en de Nieuwe stad, steekt dan de rivier over en rijdt door Mala Strana. Achter het kasteel is het eindpunt, je komt zo langs alle highlights tegen lokale OV prijzen.

Het is ook erg leuk om de historische tramlijn 41 te nemen. Deze rijd van april t/m half oktober door het centrum van Praag. De kosten zijn erg laag, CZK 35 (€ 1,40) voor volwassenen en CZK 20 (€ 0,80) voor kinderen tot 15 jaar.

Bussen en buslijnen

In buitenwijken waar geen metro of tramlijnen liggen rijden er bussen. In totaal heeft Praag ongeveer 130 buslijnen, tijdens de piekuren rijden de bussen om de 6 a 8 minuten. Tijdens de daluren om de 10 a 15 minuten en iedere 15 tot 30 minuten in het weekend.

Ook rijden er nachtbussen die iedere 30 minuten rijden, deze bussen rijden van 00.00 tot 04.30 in de ochtend. Bij een busstation waar ook een “M” wordt aangegeven kun je ook verder reizen met de metro.

Kaartjes openbaar vervoer in Praag

Je kunt in Praag verschillende soorten kaartjes kopen voor het openbaar vervoer. De meeste gekochte zijn de basis of een short term ticket.

Deze geeft de reiziger 90 of 30 minuten reistijd binnen Praag voor 32 CZK (€ 1,25). In Praag zelf heb je vaak al voldoende aan een ticket voor 30 minuten 24 CZK ( € 0,95). Wil je langer reizen dan kun je een kaartje kopen wat 90 minuten geldig is.

Daarnaast zijn er zeer handige tickets voor het openbaar vervoer waarmee je langer kunt reizen:

  • 24 uur geldig: 110 CZK (ongeveer € 4,40)
  • 72 uur geldig: 310 CZK (ongeveer € 12,10)

Ga nooit zwartrijden in de metro van Praag, er wordt regelmatig gecontroleerd, zeker in de metro van Praag. Bij in en uitgangen worden vooral toeristen eruit gepikt omdat zij het systeem niet kennen en dus zomaar instappen.

Hoe werkt het dan?

Heb je eenmaal een kaartje gekocht stempel deze dan af bij de gele stempelautomaten. Op het perron behoor je een gestempeld en geldig kaartje te kunnen tonen. In de tram of bus kun je bij binnenkomst stempelen.

Alleen in de bus worden kaartjes verkocht, in de metro of tram dien je een geldig kaartje bij je te hebben. Ben je 70+ dan mag je gratis reizen, wel dien je een identiteitsbewijs te kunnen overhandigen. Ben je tussen de 60 en de 70 dan kun je gratis reizen met een DDP kortingskaart.

Leuk weetje: Het metro station van Praag heeft de langste roltrap van Europa, namelijk 100 meter. Het duurt ongeveer twee minuten voor je beneden bent, en echt langzaam gaat de roltrap ook niet.